BlogiMatkakohteetRahaaYleistä

10 tapaa saada rahaa matkustellessa

10 tapaa saada rahaa matkustellessa

Tässä artikkelissa kerron 10 tapaa saada lisää rahaa reissun päällä ollessaan. Lue nämä vinkit mieluiten jo ennen reissua, niin osaat aloittaa tarvittavat toimenpiteet heti, kun huomaat reissukassan oleva loppumaisillaan. 

1. Etsi netistä freelancer-töitä

Yrittäjä

Mikäli sinulla on pääsy nettiin, on sinulla – ainakin teoriassa – mahdollisuus elättää itsesi niin sanottuna diginomadina. Tutustu Fiverr-sivustoon ja muihin vastaaviin alustoihin, niin löydät kirjoitustehtäviä sekä esimerkiksi graafiseen suunnitteluun liittyviä toimeksiantoja.

Graafinen suunnittelu ei sovi jokaiselle, mutta kirjoitustehtäviä voi tehdä, vaikkei kokisikaan olevansa erityisen lahjakas sananikkari. Copywriterille maksetaan alimmillaan noin 0,01 euroa per sana. Taitojesi kehittyessä voit löytää tehtäviä, joista saat paremman palkkion. 

2. Tee käsitöitä myyntiin

Jos osaat tehdä koruja, vaatteita tai esimerkiksi koriste-esineitä, voit myydä niitä paikallisille kauppiaille. Ehkä voit perustaa oman myyntikojun torille tai johonkin hostelliin? Saatat löytää paikallisen opettajan, joka näyttää sinulle esimerkiksi savenvalannan salat tai sen, miten perinteisiä koruja tehdään. 

3. Opeta kieliä

Jos äidinkielesi on englanti, ranska tai saksa, saatat päästä opettamaan paikallisiin kouluihin.

Opetustöitä saattaa olla tarjolla myös heille, jotka eivät puhu kyseistä kieltä äidinkielenään, joten kannattaa kysellä ja julkaista ilmoituksia. Joku turisti tai paikallinen voi olla kiinnostunut opiskelemaan myös suomea, joten kannattaa ehdottomasti tarjota myös suomen kielen opetusta!

4. Opeta muita taitojasi

Oletko hyvä matematiikassa? Voit päästä varakkaiden perheiden lasten tukiopettajaksi. Osaatko laulaa tai soittaa kitaraa? Kenties olet hyvä tanssija tai laskettelija?

Tarjoa kursseja ja yksityistunteja esimerkiksi netissä ja paikallisten kauppojen ilmoitustauluilla. 

5. Tarjoa palvelujasi hostelleissa

Hostellit voivat tarvita siivoojia tai työvoimaa hostellin vastaanottoon. Olen törmännyt hostelliin, missä sai ilmaisen yön, jos soitti julkisissa tiloissa kitaraa illalla. Mikäli hostellilla ei ole tarjota sinulle työtä, saatat voida työskennellä hostellin tiloissa esimerkiksi hierojana, jumppaohjaajana tai lastenvahtina.

Ehkä voit valmistaa ruokaa hostellin keittiössä ja myydä sitä muille vieraille? Jos olet viipynyt kohteessa jo pitkään, voit ehkä vetää opastuskierroksia tai tarjoutua autokuskiksi?

6. Esiinny kaduilla

Katutaiteilijana voi saada kokoon muutaman kolikon. Voit tehdä taikatemppuja, laulaa, soittaa erilaisia instrumentteja tai vaikka tanssia. Tarkasta aivan ensimmäiseksi, onko kadulla esiintyminen luvallista kohteessasi, sillä et halua joutua vaikeuksiin virkavallan kanssa. 

7. Etsi sesonkiluotoisia työkeikkoja

Etsi työkeikkoja paikallisilta maatiloilta tai esimerkiksi laskettelukeskuksista. Voit päästä esimerkiksi poimimaan marjoja tai hedelmiä. Laskettelukeskuksissa tarvitaan paljon henkilökuntaa, joten sinullekin saattaa löytyä sopiva tehtävä. 

8. Ota ja myy valokuvia

Jos sinulla on hyvä kamera ja osaat käyttää sitä taitavasti, voit ottaa turisteista tai paikallista valokuvia (rahaa vastaan). Muista myös Shutterstock, 500px ja Etsy – ne ovat esimerkkejä sivustoista, joilla voit myydä ottamiasi valokuvia.

Voit myös järjestää valokuvaamiseen keskittyviä retkiä – ehkäpä yhteistyössä paikallisten oppaiden ja matkanjärjestäjien kanssa? Paikalliset tuntevat parhaat valokuvauskohteet, ja sinä voit auttaa valotuksen, sommittelun ja kuvien käsittelemisen kanssa. 

9. Hoida koiria tai lapsia 

Jos viihdyt lasten kanssa, voit etsiä lastenvahtikeikkoja. Mikäli pidät koirista, voit tarjoutua ulkoiluttamaan tai esimerkiksi trimmaamaan koiria. Ehkä pääset yöpymään jonkun paikallisen kotiin siksi aikaa, kun hän on reissussa, ja saat vieläpä rahaa siitä, että huolehdit tämän kodista, lemmikeistä ja kasveista?

10. Tee markkinatutkimusta tai vastaile mielipidekyselyihin

Selvitä, tarvitseeko jokin markkinatutkimusta tekevä yritys lisätyövoimaa. Saatat päästä ”mysteerishoppaajaksi” tai haastattelemaan ihmisiä. Parhaimmassa tapauksessa pääset testaamaan paikallisia hotelleja! Sinulle voidaan siis maksaa siitä, että saat nukkua hotellissa ilmaiseksi.

Markkinatutkimusten ohella tai niiden sijasta voit vastailla mielipidekyselyihin. Maksettuja kyselyjä löytyy netistä yllin kyllin. Löydät ainakin parikymmentä sivustoa, joilla on suomenkielisiä kyselyitä.

Niiden jälkeen voit siirtyä englanninkielisten kyselysivustojen pariin. Huomaathan, että osa mielipidekyselysivustoista korvaa mielipiteesi rahalla, mutta osa vaihtaa keräämäsi pisteet lahjakorteiksi. Jollet tarvitse Zalandon tai jonkin pikaruokaketjun lahjakorttia, suosi niitä sivustoja, joilta saat rahaa. 

Categories:
Blogi Matkakohteet Rahaa Yleistä
You Might Also Like