
Sivutoimiseksi yrittäjäksi katsotaan sellainen henkilö, jonka yritystoiminta on niin vähäistä, että hänen pääasialliset tulonsa tulevat muuta kautta. Sivutoiminen yrittäjyys on yleensä lisätulon hankkimista. Toisinsanoen, sivutoiminen liiketoiminta pyörii palkkatyön ohessa, jolloin siitä saatavat tulot ovat päätyöstä saatavia tuloja huomattavasti alhaisempia.
Moni aloittaa liiketoiminnan sivutoimisena yrittäjänä. Tämä on monelle helppo tapa päästä sisään yrittäjyyteen ja tutustua, millaista yrittäminen on. Liiketoiminnan aloittamisen kynnys ei ehkä nykyään ole enää niin korkea kuin ennen, sillä saatavilla on erilaisia kevytyrittäjyyspalveluita, joiden kautta töitä voi tehdä entistä helpommalla tavalla. Toiminimi on kuitenkin edelleen suosittu tapa toteuttaa yrittäjyyttä ja jääkin yrittäjän itsensä päätettäväksi, millä tavalla töitä haluaa tehdä.
Töitä kotoa käsin
Kotoa käsin työskentely on yleistynyt huomattavasti viime vuosien aikana. Maailmanlaajuinen koronapandemia vei monet etätöihin, joka ehkä osaltaan rohkaisi monia kokeilemaan, voisiko ansioita saada kotoa käsin. Myös monia asioita opeteltiin toteuttamaan etänä ja samoja oppeja käytetään edelleen. Kotona tehtävään työhön onkin mahdollisuuksia tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Sivutoiminen yrittäjä on nykyään jo yleiseksi kasvanut termi ja hyvin moni tekeekin oman palkkatyön ohessa lisäansioita.
Kotona tehtävä työ voi olla melkeinpä mitä tahansa. Tietokonetyöskentely mahdollistaa hyvin monenlaiset työt, kuten nettisivujen luomisen ja ylläpidon, grafiikan tai videoiden tekemisen, sometyöskentelyn, sisällöntuotannon tai vaikkapa kielenkäännösten teon. Kotona tehtäviä töitä voivat olla myös koodaaminen, erilaiset asiakaspalvelutyöt tai muut palvelut.
Jos olet valmis tekemään töitä osittain myös kodin ulkopuolella, voi kyseeseen tulla esimerkiksi tuotteiden, kuten kosmetiikan, terveystuotteiden, käsitöiden tai leivonnaisten myynti. Myyntityötä on mahdollista laajentaa oman kodin ohella myös erilaisiin myyjäisiin, torille, messuille tai muihin tapahtumiin. Tuotteita voi myydä myös netin kautta, jolloin kaikki yhteydenpito asiakkaiden kanssa käydään netissä ja tuotteet postitetaan. Tällaiseen myyntiin sopii erityisesti käsitöiden tai muiden helposti postitettavien tuotteiden myynti.
Kotona tehtäviä töitä on siis saatavilla runsaasti. Jo pelkän sisällöntuotannon parissa riittää töitä varmasti kaikille halukkaille. Kun mietitään, että Internetin kaikki sivustot ovat kuitenkin jonkun kirjoittamia, alkaa avautumaan kuva, josta voi ymmärtää asian laajuuden. Esimerkkeinä nettikasinot.media, joka esittelee lukijoilleen mielenkiintoisia sivustoja. Tai erilaiset asiasivustot erilaisista aiheista, blogeja unohtamatta.
Internet tuntuu loputtomalta viidakolta ja hyvin moni asia pyörii nimenomaan netin kautta. Ihmiset lukevat mielellään uutisia ja artikkeleita kiinnostavista aiheista. Esimerkkinä Tokentube, joka julkaisee kiinnostavia artikkeleita vaihtelevasti eri aiheista. Sivustoesimerkkejä olisi paljon lisääkin.
Sivutyö päätyöksi?
Joskus saattaa käydä niin, että sivutyö alkaakin pikkuhiljaa tuottamaan sen verran, että se saattaisi syrjäyttää päätyön. Usein tämä onkin tarkoituksellista ja päätyö, kuten palkkatyö, pidetään niin kauan, kunnes ollaan varmoja, että oma yritystoiminta kantaa. Onkin fiksua taata oma toimeentulo, vaikkakin yritystoimintaan täysin siirtyminen vaatiikin rohkean askeleen ottamisen.
Sivutyö alkaa olla päätyön kaltaista siinä vaiheessa, kun tuloja alkaa olemaan säännöllisesti niin paljon, että sillä pystyy elämään. Kun tilanne on tämä, voikin olla hyvä aika miettiä ratkaisuja. Jatkaako edellisessä päätyössä vai siirtyäkö täysin tekemään sitä, mikä aiemmin oli vain sivutyötä.
Sivutyön muuttuessa pääasialliseksi työksi voi elämään tulla runsaasti uusia asioita. Varsinkin, jos on totuttu tekemään asioita tietyllä tavalla. Riippuen siitä, miten töitä tekee
Sivutoiminen yrittäjä ja työttömyysturva
Monelle on varmasti herännyt kysymys, onko sivutoiminen yrittäjä oikeutettu työttömyysturvaan. Vastaus ei ole yksiselitteinen, sillä jokainen tapaus arvioidaan TE-toimistossa yksilöllisesti. TE-toimisto tekee arvion siitä, oletko työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjä ja että onko liiketoiminta pää- vaiko sivutoimista. Mikäli toiminta on päätoimista, ei yrittäjä ole oikeutettu työttömyystukeen. Jos toiminta on sivutoimista, on mahdollista saada työttömyysetuutta.
Jos olet oikeutettu työttömyystukeen, on tärkeää muistaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi heti, kun se on ajankohtaista. Jos olet oikeutettu tukeen, tulee sinun olla työtön työnhakija ja näin myös työnhakusi tulee olla voimassa.
Sivutoiminen yrittäjä voi halutessaan tehdä lisätuloa ja jos kaikki loksahtavat kohdalleen, voi samasta työstä olla mahdollista tehdä itselleen myös päätyön. Tämä vaatii toki työtä ja suunnittelua varsinkin tulevan varalle. Jos taas haluat pitää toimintasi ehdottomasti vain sivutoimisena ja haluat keskittyä palkkatyöhösi, on hyvä muistaa, että työttömyyden sattuessa työttömyys turvataan.